Povijest kluba

Na ovoj stranici izložen je sažetak 'knjige' o povijesti kluba koju smo izdali u jubilarnoj 2011. godini u sklopu obilježavanja 50 godišnjice kluba.

Počeci nogometne igre u Fažani sežu u godine prije drugog svjetskog rata kada su mladići povremeno znali trčati za loptom. Nakon rata nogomet se također rekreativno igrao u redovima ondašnjih pionira i omladinaca.

Dječaci su po fažanskim poljima tjerali loptu i prije osnivanja kluba:

Fotografija iz 1954 godine

Stoje (s lijeva): Išić Mario, Valente Fabrizio, Butković Živko, Divšić Karlo, Moscarda Giancarlo, Filipić Viktor, Jurman Božo Čuće: Berljafa Renzo, Divšić Mario, Žgomba Mario, Chersin Stefano

Godine 1961 formirana je "prava" nogometna ekipa pod nazivom NK "Sloga" a činili su je mladići iz Fažane i Peroja te nekolicina vojnih lica sa Briona. Slijedeće, 1961 godine i NK "Sloga“ se uključuje u službena natjecanja pa je ta godina uzeta kao godina osnutka kluba.

Ekipa NK Sloge iz 1961 (godina osnivanja kluba)

S lijeva: Dudić Hasan, Berljafa Enco, Rupčić Franjo, Gas Franjo, Brajić Miro, Popović Stojan, Jurman Božo, Selimović Abdula, Žilović Ljubiša, Škoko Mihajlo, nedostaje Mitrović Dobrivoje
Nakon tri natjecateljske sezone u Istarskoj ligi u sezoni 1964/1965 Klub mijenja naziv u NK "Mladost" i pod tim imenom djeluje do današnjih dana.

Ekipa NK Mladosti po promjeni naziva u sezoni 1964/65

Stoje s lijeva: Valente, Devecsovi, Milohanović, Tofetti, Šugar, Rabar, Suša (tajnik)
Čuće: Pliško, ___, Ivković, Orlić, Jurman, Ferdi

NK Mladost 1966 g. (snimljeno pred utakmicu NK Mladost-NK Marčana 2:1, svibnja 1966)

Fotografija sa prvim predsjednikom NK Mladosti Filipić Biancom koji je ostao poznat po uzrečici "Svi napred, svi nazad" kojom je bodrio svoju ekipu. Iz toga slijedi konstatacija da nije veliki "Ajax" taj koji je uveo totalni nogomet ("Svi napred, svi nazad").
Stoje s lijeva: Rabar V., Piton, Boško, Rudi, Hrvatin, Vitasović, Stipe, Kadum, Filipić Bianco (prvi predsjednik NK Mladosti)
Čuće: Devescovi, Filipić, Pliško, Tofetti, Orlić

Klub kontinuirano napreduje, rad sa mladićima željnih nogometnih znanja je sve kvalitetniji, pojavljuju se i uspješno brane boje svog kluba i mjesta novi i novi talenti. Rezultat kvalitetnog rada je kontinuirani napredak na tablici natjecanja pa NK "Mladost" 1971 godine osvaja prvo mjesto u Istarskoj ligi i po prvi puta ulazi u Riječko-pulsku zonu.

Generacija 1971/1972 koja je ušla i zaigrala u RI/PU Zoni

Stoje s lijeva: Milošević B. (trener), Filipić, ....? Pliško R., Tofetti F., Piton A., Rodić
Čuće: Ugrčić, ....?, Orlić N., Kuprešanin L., Mikelić E., Hrvatin Z., Bužleta E.

Klub slijedećih godina ima svoje uspone i padove a 2001 godine po četvrti puta ulazi u viši rang natjecanja (ovaj puta to je umjesto RI/PU zone III HNL zapad). Taj plasman u viši rang poklapa se sa oformljenjem Općine Fažana. Te je godine, u skladu s dvojezičnošću Općine Fažana službeno uveden i duži-dvojezični naziv "NK-CC Mladost Fažana-Fasana".

Klub je redovni član sportskih institucija - saveza i udruga koje djeluju u sklopu lokalne samouprave. Do 1991 član je SOFK Pula, od 1991 djeluje u sklopu sportskih odruga Općine Vodnjan, a od 2001 u sklopu Općine Fažana. Danas je član ZSUOF (Zajednica Sportskih Udruga Općine Fažana). Kao što je ranijih godina bio član tadašnjih nogometnih saveza u prijašnjoj državi, tako je i danas aktivni član Nogometnog Saveza Županije Istarske (NSŽI) koja djeluje u sklopu Hrvatskog Nogometnog Saveza (HNS).

U nastavku slijedi nekoliko podataka iz bogate povijesti kluba.

Predsjednici

Milan Predan, Zdravko Žapčić, Ivica Filipić, Bruno Kuharić, Mario Jurman, Giancarlo Moscarda, Vlado Milohanović, Romano Brgić, Vladimir Petrović, Milan Racan, Lovre Macan, Rino Kostešić, Nikola Grubišić, Dario Šuran, Gojko Krneta, Boris Petrović, Drago Kolić, Igor Černac, Nikola Đurkić, Mitar Gavočanov, Ivica Matohanac, Mitar Gavočanov i aktualni Nikša Ristić

Treneri seniora

DUDIĆ HASAN, VALENTE FABRIZIO, JURMAN BOŽO, MILOŠEVIĆ BRANKO, ALDO DROZINA, LUCIANO SINKOVIĆ, PLIŠKO RADE, DEVESCOVI ANTONIO, RADOMIR KORAĆ, ISMET OKIĆ, LUCIANO MUŠKOVIĆ, BOŽO MACAN, ROKO PERUŠKO, MITAR GAVOČANOV, PETAR ŠKUFLIĆ, NENAD KOSTEŠIĆ, ZORAN PERUŠKO, IVAN ĐURKIĆ, DRAGAN TODOROVIĆ i aktualni Nenad Kostešić.

Natjecanja

Klub se natjecao u slijedećim ligama:
1961-1971 Istarska liga,
1971-1972 Riječko pulska zona,
1972-1975 istarska liga,
1975-1978 riječko pulska zona,
1978-1985 istarska a liga,
1985-1989 istarska b liga,
1989-1992 istarska a liga,
1992-1997 3-HNL zapad,
1997-2001 1 županijska liga,
2001-2002 3 HNL zapad,
2002-2007 1 županijska liga,
2007-2011 4- HNL zapad.

Istaknuti pojedinci - igrači

U višim ligama, uglavnom kao igrači NK Istre nastupali su:
JURMAN MILAN, BILIĆ MARINO, KORAČ RADOMIR, BELJKAŠ VLADO, PLIŠKO RADE, PETROVIĆ STIPE, BORIS MOFARDIN, ŠISTEK DAMIR, ĐURKIĆ IVAN, LOVRIĆ IGOR, STOJANOVIĆ DEAN...

Pehari, priznanja...

Tijekom bogate sportske povijesti klub je dobio niz pehara, priznanja, plaketa i ostalih trofeja, kako za uspješne nastupe u ligama, tako i na mnogobrojnim turnirima na kojima su naše ekipe učestvovale. Dobitnici smo i nekoliko priznanja Zajednice sportskih udruga Općine Fažana. U klubu je izloženo 113 osvojenih trofeja od čega su 52 pehara za osvojena prva mjesta, 22 za druga a 15 za treća mjesta. Vjerujemo da priznanja ima još u privatnim zbirkama naših članova te ih molimo da nam se jave radi evidentiranja svih osvojenih trofeja.
Ovdje pogledajte popis trofeja koji se nalaze u klupskom prostoru. (sortirano po godinama)

Klub danas

Danas je NK „Mladost“ Fažana dobro ustrojen amaterski klub sa 8 uzrastnih, natjecateljskih ekipa. Osim cca. 160 mladih ljudi koji igraju nogomet, u rad kluba uključeno je desetak članova uprave koji djeluju kao volonteri te 15-tak stalnih i povremenih djelatnika (trenera, oružara, liječničkoh osoblja...) i niz mještana i roditelja koji volonterski doprinose radu kluba i osiguravaju sve neophodne resurse za odvijanje priprema i natjecanja. Cca dvije trećine sredstava za funkcioniranje kluba osigurava Općina Fažana svojom dotacijom putem ZSUOF, dok ostatak nadopunjuju mnogobrojni sponzori i donatori koji su uvidjeli značaj kluba i prvenstveno klupski rad sa najmlađim Fažancima. Koristimo priliku da se i ovim putem zahvalimo kako Općini, tako i svima koji pomažu svojim sponzorstvom, donacijama ili volonterskim radom te pozivamo i ostale da se uključe.
Klub djeluje u skladu sa svim pozitivnim propisima u RH uz kompletnu transparentnost svih resursa i aktivnosti. Večina tih podataka nalazi se i na ovim stranicama.
Detalje o klubu danas pogledajte u Osobnoj iskaznici kluba.
Detalje o objektu na kojem se odvijaju gotovo sve aktivnosti pogledajte u Iskaznici objekta.

Jubilarna fotografija povodom 50. godišnjice kluba.

Ekipa seniora u jubilarnim dresovima povodom 50-g kluba
Stoje s lijeva: Ristić (dopredsjednik kluba), Đurkić(trener), Popović, Vujica, Šistek S., Pekica, Marijanović, Bagarić M., Cvitan, Marjanović (trener vratara), Šistek D., Glibota (fizioterapeut), Moscarda (Član IO)
Sjede: Starčić O.(članica IO), Đurđević, Bagarić T., Stjepić, Gavočanov (predsjednik), Đerđaj, Starčić G., Moscarda, Vujić, Milekić(Član IO)

Sutra

Uz zadržavanje kvantitete (broja ekipa i članova) klub planira značajne pomake u radu s mladima (...) i poboljšanje uvjeta za rad (novi klupski objekt). Novi objekt omogućiti će i stručniji i kvalitetniji rad sa mladima ali i nove aktivnosti kluba (organizacija turnira, suradnja sa drugim klubovima, nogometni turizam, rekreacija i dr.).